maandag 19 mei 2014

naaien voor de tiener

tienertop

De oudste dochter, die slijt haar laatste weken op de lagereschoolbanken. *emotijden*
Zo van die halve pubers, daar moet je niet meer met van die schattige bloesjes en kleedjes afkomen. Die hebben zo een eigen gedacht van wat 'draagbaar' is en wat niet. Zij weet daar alles van.
tienertop

Toen ik op dit patroontje stuitte van de Franse Vanessa Pouzet wist ik meteen dat ik zou scoren. De kleinste maat 34 komt overeen met een 12 jaar en die sluit gewoon perfect rond het lichaam.
tienertop
tienertop
tienertop
tienertop

De blikvanger van het topje is de opgestikte rits. Stien koos de mooie mintgroene contrasterende rits zelf.
tienertop

Met het patroon komt een stap-voor-stap handleiding die een combinatie van tekeningen en foto's bevat. Een aandrader. De afwerking van de naden gebeurt met een biais aan de binnenkant. Dit was de eerste keer dat ik naden zo afwerkte, maar ik ben blij dat ik weer wat bijgeleerd heb.
tienertop

Vooraan in de neklijn zitten drie kleine schattige plooitjes, maar die vallen door de print niet zo op.
tienertop

De schone stof komt van ikweetnietmeerwaar. Mocht U nog dergelijke tienerwaardige tricot te koop weten staan, laat het dan alstublieft weten. Mijn tienerdochter zal U eenwig dankbaar zijn.
tienertop

zondag 18 mei 2014

lentefeestjurkcadeautjes

Lentefeestjurk (2 van 15)

De afgelopen dagen mochten wij, lucky  us, meevieren met 2 kleine, schattige meisjes die dit jaar de stap naar de lagere school maakten. Op het verlanglijstje van die meisjes stond een minadotterjurk.
Twee verschillende meisjes, dat zijn twee verschillende wensen en dus twee verschillende jurken.

Marie koos uit mijn voorraad dit eendenstofje. Het patroontje is hetzelfde als hier, maar nu legde ik de plooitjes naar buiten in plaats van naar binnen.
Lentefeestjurk (7 van 15)

De zakjes kregen een feestelijk, gouden biesje.
Lentefeestjurk (6 van 15)
Lentefeestjurk (13 van 15)

Het jurkje viel bij de eerste pasbeurt wat ruim. Daarom naaide ik, ter hoogte van de dwarsnaad en over de ganse breedte van het rugpand, een elastiek om het jurkje wat meer pasvorm te geven. Een makkelijke manier om het jurkje aan te passen zonder alle naden weer te moeten lostornen.
Lentefeestjurk (10 van 15)


Zita koos voor haar jurkje een stofje bij De Stoffenkamer en vroeg een remake van deze te klein geworden minadotterjurk: smockwerk en een haltersluiting dus.
Lentefeestsmockjurk (7 van 9)

Ik gebruikte de volledige stofbreedte en smockte een rij of 10 voor het bovenstukje.
Lentefeestsmockjurk (6 van 9)

Ik moest het weer opzoeken, want het was al een tijdje geleden dat ik nog smockte. Maar net als toen baseerde ik me op deze handleiding.
Lentefeestsmockjurk (4 van 9)

Voor de haltersluiting stikte ik gewoon een tunnel in dezelfde stof, die ik nadien ook smockte. Superspeedy.
Lentefeestsmockjurk (9 van 9)

donderdag 8 mei 2014

een sjaal, pailletten en de smalle zoomvoet

scarf with sequins

Met de overschot van dit 'Design on Textile' stofje, maakte ik een sjaal.
Om het geheel wat op te vrolijken naaide ik er een 'paar' pailletten op. Never again. Gelukkig was er een citytrip Parijs (meer daarover later) met een 7 uur durende heen- en terugrit of dit ding was nooit af geraakt.
scarf with sequins

Ik naaide de pailletten er één voor één met de hand op zoals hier wordt uitgelegd.
scarf with sequins

De randen werkte ik af met mijn nieuwste 'dathadikeerdermoetenhebben' ding: de smalle zoomvoet (4mm breedte, Bernina #64). Gedaan met meters en meters omstrijken. In een luttele 2 minuten had ik de 6m stof omgezoomd. En schoon dat dat eruit ziet!
scarf with sequins
scarf with sequins

zondag 4 mei 2014

Lotta Dress Pattern Tour + give-away

Lotta Pattern Tour

Roos, mijn echte meisjemeisje met een hoog diva gehalte, is een dressaholic. Toen Marte van Compagnie M. vroeg om deel te nemen aan de pattern tour voor de release van haar nieuwste jurkpatroon 'Lotta' kon ik moeilijk neen zeggen.
Wil je graag meer zien van onze versie van de Lotta jurk, ga dan naar de blog van Marte.

Al overtuigd van de veelzijdigheid van het patroon? Doe dan hieronder mee en maak kans op een gratis pdf patroon van de Lotta jurk. De give-away eindigt op 6 mei.


a Rafflecopter giveaway

vrijdag 2 mei 2014

Stien en haar glitterrokje

her first skirt

De foto's zijn al een maand oud. Het rokje nog ouder. Om maar te zeggen dat de tijd aan me voorbijzoeft de laatste tijd.

Het moet in de krokusvakantie geweest zijn dat Stien deze prachtige blinkende tricot zag liggen van bij Mon Depot. Katelijne en haar man hebben dat goed gezien toen ze deze webshop opstartten. Je vindt er namelijk een compleet nieuw, modieus en volwassen aanbod aan stoffen, allemaal van bekende kledingmerken. Deze stijlvolle glittertricot is van Annemie Verbeke, maar helaas voor jullie reeds uitverkocht.

Stien was dus meteen verkocht aan het stijlvolle glitter en zette haar gedachten op een rokje. Ik zette haar hiervoor zelf aan het werk en behalve het topstitchen met gouden metallic draad deed ze alles zelf: patroon overnemen, stof knippen, rok in mekaar steken, strijken, ... . Ze is terecht fier. As am I.
her first skirt
her first skirt
her first skirt

Terwijl de gouden draad op de naaimachine stond, maakte ik mezelf uit deze stof nog een 'Simplicity 2594' topje. Dit keer eentje voor de sportles. Afzien mag ook in stijl gebeuren, niet?
Simplicity 2594
Simplicity 2594
Simplicity 2594
Simplicity 2594